- عملکرد خود را به صورت طیفی پیوسته از شکست تا موفقیت در نظر بگیرید. یعنی خود را کاملاً شکستخورده یا موفق تلقی نکنید، بلکه هنگامی که به یک نتیجه دست میابید، حتی اگر درحد انتظار نبود، سرخورده نشوید.
- به خاطر تلاشی که انجام دادهاید، احساس افتخار کنید و برای بهبود نتیجه برنامهریزی نمایید. با چنین دیدگاهی است که پیشرفت خواهید کرد. در نهایت، با آزمون و خطاهای متعدد، اطلاعاتی را دربارهی واقعیت به دست میآورید تا زندگی شادتر همراه با آرامش بیشتری داشته باشید که در آن موفقیت، پیشرفت، آرامش و لذت با هم در تعادلاند.
- برای رسیدن به هدف نهایی، اهداف خود را پایینتر از آنچه که میخواهید درنظر بگیرید و فارغ از نتیجه، برای دفعات بعدی تلاش کنید که آن را بهبود ببخشید.
- برای داشتن زندگی بهتر، باید بپذیرید که همیشه نمیتوان عالی بود و باید انتظارات خود را در حدی معقول قرار دهید. در نتیجه، رنج کمتری را متحمل خواهید شد و زمان بیشتری را برای انجام فعالیتهای دیگر مانند ورزش کردن و بهبود روابط اجتماعی خواهید داشت.
- به دستاوردهای مثبت خود توجه کنید و برای آنها ارزش قائل شوید. برای مثال، اگر در یک آزمون نتیجهی عالی را کسب نکردید، اما نسبت به نمرهی قابل انتظارتان در سطح مناسبی قرار داشتید، خیلی منتقدانه فکر نکنید و عملکرد خود را زیر سوال نبرید و موفقیتتان را نادیده نگیرید و در نظر داشته باشید که باید در دفعات بعدی حتی به مقدار ناچیز پیشرفت کنید، اما نه به قیمت صرف کردن زمان بیشتر همراه با اضطراب و وسواس.
- برای دستاوردهایتان ارزش قائل شوید و این نکته را بپذیرید که گاهی به جای اینکه مدام درحال پیشرفت باشید، بهتر است که موقعیت خود را تثبیت کنید. چون تجربه نشان داده است که این وسواس فکری و تأکید زیاد بر روی نتیجه، موجب نوسان در نتایج اهداف میشود تا پیشرفت. برای مثال، هنگامی که فرد با شرکت در آزمونهای آزمایشی خود را برای یک آزمون نهایی مانند کنکور آماده میکند، از یک جایی به بعد، سعی داشته باشد که عملکردش را تثبیت نماید. این کار باعث خواهد شد که فرد، آرامش بیشتری داشته و در آزمون نهایی نتیجهی بهتری را کسب کند.
- برای افزایش بازدهی عملکرد خود، زمانی را که برای خواندن مطلبی درنظر میگیرید، کاهش داده و سرعت مطالعهی خود را افزایش دهید. برای مثال، یک فرد کمالطلب برای خواندن یک موضوع درسی ۵ صفحه ای، ۳ ساعت را صرف میکند. مطمئناً قسمت زیادی از این زمان صرف شده به علت اضطراب و وسواسی که فرد دارد هدر میرود. این شرایط باعث میشود که فرد، با این دیدگاه که قسمتی از بحث را متوجه نشده مرتباً به عقب برگردد و مطالب را دوباره بخواند. همچنین ممکن است اضطراب ناشی از نتیجه، مانع از تمرکز دقیق بر روی موضوع شود. بنابراین، زمان زیادی را برای خواندن یک موضوع صرف میکند و در آزمون نهایی موفق به دریافت نتیجهی مطلوب نخواهد شد.
- از این که روش دیگری را امتحان کنید تردید نداشته باشید، به آینده و نتیجه فکر نکنید، در هنگام مطالعه به طور دقیق بر روی موضوع متمرکز شوید، با سرعت بیشتری مطالب را بخوانید و به خود فرصت مضطرب شدن را ندهید. به طور قطع اگر با این روش پیش روید پیشرفت خواهید کرد. در غیر این صورت، مانند کسی هستید که هر روز مسیری را برای رفتن به خانه طی میکند و در یک چاله میفتد، و هر چند در روزهای بعدی میتواند مسیر خود را عوض کند، اما این کار را انجام نمیدهد و باز هم در همان چاله خواهد افتاد. مزیت دیگر افزایش سرعت مطالعه و کاهش زمان برای خواندن یک موضوع این است که فرد زمان بیشتری خواهد داشت و هنگامی که خود را برای یک آزمون آماده میکند با ذخیرهی این زمانها میتواند زمان بیشتری را برای خواندن مطالب دیگر و مرور اختصاص دهد. در نتیجه، اعتمادبهنفس فرد افزایش خواهد یافت، تسلط فرد بر موضوع بیشتر میشود و متعاقباً به نتیجهی مطلوبتری میرسد.
البته مطالب گفته شده به این معنا نیست که فرد هر نتیجهای را که کسب میکند، از آن راضی باشد. چون این احساس، نشانهی بیتفاوتی فرد است. بنابراین باید حداقل تا حدی از عملکرد خود ناراضی باشد تا انگیزهی کافی جهت تغییر را پیدا کند که برای دفعات بعد بیشتر تلاش کرده و عملکرد خود را بهبود بخشد.
آزاد علیمحمدی، دانشجوی پزشکی، مشاور تحصیلی مرکز