اصطلاح اختلال وسواس فکری-عملی معمولاً تصویر افرادی بیش از اندازه تمیز، منظم یا جزئینگر را به ذهن متبادر میکند. اما این توصیفها خیلی دقیق و حتی درست نیستند، چون به مرور تبدیل به برچسب یا استیگما میشوند و شرایط فردی که دچار وسواس فکری-عملی است و خود با علائم مزمن و ناتوانکنندۀ بیماریاش دست و پنجه نرم میکند وخیمتر میسازند. این یادداشت به این موضوع مهم و شرمی که ممکن است افراد مبتلا به OCD در زندگی خود احساس کنند پرداخته است.
دکتر اگنس سیمون، یکی از روانپزشکان هیئت روانپزشکی نوجوانان آمریکا عضو کمیتۀ مدیریت و عملیات برای انجمن روانپزشکی نوجوانان آمریکا از تجربۀ خودش در درمان نوجوانی به نام تینا گفته که از اختلال وسواس فکری-عملی رنج میبرده است. تینا افکار خودکشی داشته و به همین علت در بیمارستان بستری بوده. کم حرف، گوشهگیر و ترسو بوده و به سوالات به ندرت پاسخ میداده. دکتر اگنس در معاینات خود متوجه احساس شرم در تینا میشود.
تینا به شکل وسواسی نگران آسیب رساندن به برادرش بوده و مدام از او میپرسیده که حالش خوب است یا نه. در نهایت از ترس اینکه مبادا واقعاً به برادرش آسیب زند از او دور و دورتر شده بود.
بعد از اینکه تینا تشخیص بیماری وسواس فکری-عملی گرفت (OCD) رفتارش به تدریج بهتر شد چون فهمید که احساس شرمی که از احتمال صدمه زدن به برادرش تجربه میکند، در مورد مبتلایان به OCD خیلی هم غیر معمول نیست. نتایج مطالعهای در سال ۲۰۲۲ که در مجله بریتانیایی روانشناسی بالینی منتشر شد، ارتباط معنیداری را بین شدت OCD و احساس شرم نشان میدهد.
در این مطالعه تأکید شده است که احساس شرم را میتوان با برچسب «عجیب و بی معنی» بودن در مورد رفتارهای بیش از اندازه تکراری در بیماران مبتلا به OCD ایجاد کرد. به همین دلیل افرادی که اختلال وسواس شدیدتری دارند سطح بالاتری از شرم را تجربه میکنند.
حس شرم میتواند وضعیتی ناتوان کننده ایجاد کند و تجربۀ مداوم این احساس چرخۀ ناامیدی را تغذیه میکند. شرم یک احساس است، مانند غم و اندوه، و درک اینکه چرا بیمار این احساس را دارد، برای ایجاد مسیر درمانی مناسب بسیار مهم است. افرادی که درگیر اختلال وسواس فکری-عملی هستند باید بفهمند که بیماری یا اختلالشان هویت آنها را تعریف نمیکند و مهمتر از آن، اینکه میتوانند با کمک مشاور یا رواندرمانگر و فراگیری آموزشهای لازم محرکهای خاص خودشان را تشخیص و افکار وسواسی خود را تغییر دهند.
شرم موانع مهمی برای بیماران مبتلا به OCD ایجاد میکند، از ناتوانی در جستجو برای مراقبتهای اولیه تا بحث آشکار درباره تجربیاتشان. بنابراین، تشخیص احساس شرم در افراد با علائم OCD و رفع آن از طریق روانی درمان و آموزش برای پزشکان ضروری است. بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری-عملی میتوانند با حمایت و پذیرش توانمند شوند و از شرم ناتوان کنندهای که تجربه میکنند رهایی یابند. این کار باعث میشود که سریعتر به سمت شفا و بهبودی قدم بردارند.
منبع: psychiatrictimes