شبکههای اجتماعی نمیتوانند نقش مشاوره زناشویی را ایفا کنند هرچند این روزها اکثر افراد برای مشکلاتشان به محتوای این شبکهها استناد میکنند.
شبکههای اجتماعی عاشق سادهسازی افراطی روابط زناشویی در قالب برچسبهایی مثل خط قرمز (red flag) یا گسلایت (gaslight) هستند. در دنیای واقعی بسیاری از زوجین در سنین مختلف ادامۀ همین برچسبها را در جلسات مشاوره زناشویی حضوری پیگیری میکنند. جملۀ «تمامی بار عاطفی رابطه بر دوش من است» یا «همسرم احساسات من را گسلایت میکند». از زبان خانمهای مراجع بیشتر به گوش میرسد و البته آقایان هم از آن استفاده میکنند. با اینکه میزان خشم و درماندگی زوجین را میشود با شنیدن چنین جملاتی متوجه شد اما در حقیقت این عبارات باعث شکلگیری فاصلهای عمیق بین دنیای زنان و مردان میشوند.
ویدیوهای ساخته شده در فضای مجازی به مردم یک خطکش برای سنجش روابط میدهند. اینکه بفهمیم دیگران نیز ممکن است همان مشکلات ما را در روابطشان تجربه کنند به احساساتمان اعتبار میدهد؛ اما به گفتۀ کارشناسان، برچسب «خط قرمز» زدن به برخی از رفتارهای خاص میتواند نتیجۀ معکوس داشته باشد. بسیاری از ویدیوها و محتواهایی که دربارۀ روابط زوجین ساخته میشوند، برخی از رفتارها را که ممکن است به طور معمول در روابط دیده شوند، سمی یا آزارگرانه معرفی میکنند. هرچند بسیاری از این محتواها میتوانند به ترک روابط آزارگرانه کمک کنند اما در حال حاضر میتوان گفت که مقیاس و استانداردهایشان بسیار بالاتر از واقعیت و تا حدودی غیر واقع گرایانه است. به علاوه، استفاده از ادبیات شبکههای اجتماعی در مورد روابط ممکن است منجر به مکالمههای مخرب شود.
شبکههای اجتماعی میتوانند احساس زوجین به رابطهشان را تحریف کنند
رسانهها همیشه سعی داشتهاند که نشانگرهای یک رابطۀ «خوب» را از طریق ستونهای مشاوره در مجلات و کتابهای خودآموز تعریف کنند. در شبکههای اجتماعی، هر شخص با یک گوشی هوشمند، صرفنظر از تخصصش، میتواند مشاورههای خوبی بفروشد، بدون اینکه نگران مدارک و اطلاعات لازم برای اثبات ادعاهایش باشد. در سالهای اخیر، ویدیوهایی که به موضوعاتی مثل باز ذهنی، red flags و گسلایت اشاره داشتهاند بی رویه رشد کردهاند.
الگوریتمهای شبکههای مجازی محتوایی را بیشتر به کاربران خود نشان میدهند که کاربر پیشتر به محتوایی مشابه آن واکنش نشان داده باشد. اگر نسبت به یک پست در اینستاگرام یا تیکتاک دربارۀ همسر خودشیفته، واکنش نشان دهید، فید حساب کاربری شما با کلیپهایی پر میشود که از همین زاویه به رابطه نگاه میکنند. در اصل فقط پستهایی به شما نمایش داده میشود که این موضوع را تأیید و پررنگ میکنند. بعد از آن سیلابی از محتوا که همگی دربارۀ سواستفادهگر بودن همسرتان است به سمتتان جاری میشود و به مرور شما را متقاعد میکند که این واقعیت زندگی شماست؛ چیزی که بدون حجوم چنین محتوایی شاید ممکن نبود در مورد خود و شریک زندگیتان تصور کنید.
در چنین شرایطی ما نمیتوانیم در مقابل هر گونه خطایی از سمت همسر خود احساس همدلی داشته باشیم و در نتیجه بخشش برایمان بسیار دشوار میشود. اصلاً چطور میشود نسبت به شریک زندگی خود احساس شفقت داشته باشیم وقتی زیر سیلابی از محتوایی غرق شدهایم که بر آزارگری او و مظلومیت ما مهر تأیید زده است؟
این شیوه ممکن است افراد را به سمت تصمیماتی ببرد که بعداً باعث حسرتشان شود: توهین و تحقیر طرفین حین بگومگو، خشونتهای منفعلانه یا حتی خیانت یا جدایی.
ایزابل مورلی، یک روانشناس بالینی، در این باره میگوید: به جایی اینکه همسر خود را در نقش شرور داستان بگذارید، به دفعاتی فکر کنید که خودتان در زندگی مرتکب خطایی شدهاید. دوست داشتید در آن شرایط با شما چگونه رفتار میشد؟ شاید همسر شما نیز به همان رفتار نیاز داشته باشد.
بسیاری از پستها در شبکههای اجتماعی نگاه سیاه و سفیدی به روابط زناشویی دارند در حالیکه در واقعیت روابط بسیار پیچیدهتر از این هستند. به اعتقاد مورلی، آدمهای خوب در روابط خوب ممکن است خیلی ضعیف عمل کنند. حتی شاید رفتارهایی از آنها سر بزند که ما آن را سواستفادۀ احساسی میدانیم. اما یک رابطۀ آزارگرانه رابطهایست که در آن چرخهای از رفتارهای آزارگرانه یا الگویی از اینگونه رفتارها به شکل تکراری بارها اتفاق میافتد. افراد ممکن است یک رفتار اشتباه را گاهی مرتکب شوند اما این امر آنها را به یک آزارگر تبدیل نمیکند؛ واقعیتی که شبکههای اجتماعی بیشتر اوقات نادیده میگیرند.
به گفتۀ خانم مورلی خیلی مهم است که افراد انتظارشان از روابط زناشویی را مشخص کنند و بپذیرند که ممکن است در طول زندگی دورههایی از ناخرسندیها را تجربه کنند. وقتی در حال جنگید، آگاه باشید که این بهترین حالتان نیست، عذرخواهی کنید و به تغییر شرایط در آینده متعهد باشید. همۀ آدمها گاهی رفتارهای به زعم شبکههای اجتماعی قرمز، خاکستری یا سبز دارند و علیرغم همۀ اینها میتوانند روابط عالی با همسرانشان داشته باشند. مهم این است که آگاه باشید که قرار نیست یک طرف رابطه کاملاً با توقعات شما جور باشد، تنها قرار است حاضر باشد تا به همراه شما در روند بهبود رابطه، حل مشکلات و رشد مشارکت کند.
بررسی اهمیت تعهد در رابطۀ زناشویی
چطور از محتوای شبکههای اجتماعی دربارۀ روابط بهترین نتیجه را بگیریم؟
پستهای مرتبط با روابط زوجین در رسانههای اجتماعی میتوانند مبنایی برای درک و گفتگوهای سازنده باشند. صحنههایی که در محتوای آنلاین نشان داده میشوند، به رسیدن به یک زبان مشترک در بحثهای مربوط به رابطه کمک میکنند. (هرچند بسیاری از متخصصین دربارۀ استفاده از برخی از اصطلاحات باب شده در این فضا مثل گسلایت کردن هشدار میدهند و از مراجعان خود میخواهند به جای استفاده از این گونه برچسبها، احساسات خود را با دقت توصیف کنند). ونسا مارین یک کارشناس مشاوره زناشویی و سکس تراپیست، میگوید: هر چه بیشتر راههایی برای آغاز این نوع گفتگوها داشته باشیم، هر چه بیشتر داده در دسترس باشد، هر چه بیشتر زوجین گفتگوهای بین خود را مشاهده میکنند، بهتر است.
پیش از اینکه بحث دربارۀ موضوعی که به تازگی در رسانههای اجتماعی دیدهاید را با همسر خود آغاز کنید، یا پیش از آنکه این نوع کلیپها را منفعلانه برای او بفرستید، چند لحظهای تأمل کنید که اصلاً چرا فکر میکنید این محتوا بازتابی از وضعیت شماست. این محتوا چه احساسی را در شما بیدار کرده است؟ فکر میکنید کدام ویژگی رابطۀ شما در این کلیپ برجسته شده است؟
اطمینان حاصل کنید که هر چیزی که میخوانید یا تماشا میکنید از منبعی قابل اعتماد میآید، مانند یک منبع خبری معتبر یا سازمان روانشناسی مورد اعتماد، یک مطالعۀ موردی علمی، یا یک مشاوره زناشویی با مجوز رسمی. اگرچه افرادی که ویدیو یا پادکست تولید میکنند به نظر خیلی موجه میرسند اما ممکن است کوچکترین دانشی دربارۀ روانشناسی و مشاوره زناشویی نداشته باشند.
بعد از اینکه همۀ این سوالات را از خود پرسیدید، ببینید هنوز هم دوست دارید آن محتوا را با همسر خود به اشتراک بگذارید یا خیر. با این وجود، اگر موضوعی در رابطۀ شما وجود دارد که ترجیح میدهید تغییرش دهید شاید بخواهید در موردش با همسر خود صحبت کنید. مسئولیت بر داشتن اولین قدم بر عهدۀ شخصی است که دوست دارد چیزی را در رابطه تغییر دهد. اگر مسئلهای باعث آزار شما میشود، صحبت کردن در مورد آن با همسرتان به معنی این نیست که بار عاطفی رابطه به تمامی بر دوش شماست، بلکه یعنی شما برای احساس خود ارزش قائلید و از آن دفاع میکنید.
اهداف خود را از بحث با همسرتان مشخص کنید
پیش از شروع مکالمه، سه هدفی را که قصد دارید در بحث با همسرتان به آن دست یابید بنویسید. آیا به دنبال تغییری در رفتار او هستید؟ آیا میخواهید که از سمت او تأیید شوید؟ آیا میخواهید از شما عذرخواهی شود؟ و سپس بحث را از اینجا شروع کنید: «چیزی به ذهنم رسیده که دوست دارم با تو در میان بگذارم. به تازگی ویدیویی دیدم که به نظرم به مسائل ما مربوط میشود. دلم میخواهد نظر تو را هم بدانم»
اگر همسرتان مایل به تماشای آن نبود برایش توضیح دهید که چرا به نظر خودتان ویدیوی مفیدی بوده. حالا این هر دوی شما هستید که تصمیم میگیرید بحث را چطور پیش ببرید: چرا همسرتان تمایلی به تغییر مورد نظر شما ندارد؟ برای درست کردنش چه کاری میتوان انجام داد؟
سعی کنید این مکالمه را با ذهنی باز و پذیرا انجام دهید.
با این وجود اگر فکر میکنید صحبت در مورد محتوایی که در شبکههای مجازی دیدهاید با همسرتان احتمال دارد به شما از نظر روانی یا جسمی آسیبی برساند، از یک مشاوره زناشویی یا روان درمانگر کمک بگیرید.
پست مورد نظر را به مشاور زناشویی، روانشناس یا زوج درمانگر خود نشان دهید و با او دربارۀ احساساتی که در ارتباط با آن پست تجربه میکنید صحبت کنید.
حرف آخر اینکه
گاهی لازم است یک جوراب کثیف روی زمین، یک جوراب کثیف روی زمین باقی بماند و تبدیل به باز ذهنی و عاطفی نشود.