سالهای نوجوانی اغلب دورهای از دگرگونیهای فیزیکی، عاطفی و اجتماعی است. خود این تغییرات به تنهایی میتواند باعث نوسانات خلقی و افسردگی شود. اما ما چه زمانی افسردگی در نوجوانان را بیماری تلقی میکنیم؟ هنگامی که برخی از علائم، نگرانی دربارۀ سلامت جسمی و روانی نوجوانان را افزایش دهد.
نوجوانان مبتلا به افسردگی درد عاطفی قابل توجهی را تجربه میکنند که گاهی حتی به شکل درد جسمانی ظاهر میشود. به علاوه، علائم افسردگی در نوجوانان ممکن است شکل متفاوتی از افسردگی در بالغین داشته باشد. همچنین تشخیص این وضعیت از نوسانات خلقی طبیعی که در دوران بلوغ یا اضطراب معمولی نوجوانان تجربه میشود، تا اندازهای دشوار است. به همین دلیل فقط یک پزشک یا متخصص سلامت روان میتواند افسردگی نوجوانان را تشخیص دهد، علائم و شدت آنها را ارزیابی کند و یک برنامۀ درمانی موثر را برای نوجوان فراهم کند.
افسردگی در نوجوانان چه علائمی دارد؟
والدین معمولاً بهترین افراد برای شروع فرایند درمان هستند، فرایندی که با تشخیص احتمال وجود افسردگی شروع میشود. مشاهدۀ این علائم میتواند به والدین در مورد بروز افسردگی در فرزند نوجوانشان هشدار بدهد:
- عصبانیت و تحریک پذیری
- مشکل در تمرکز
- خستگی
- احساس بی ارزشی یا گناه
- از دست دادن علاقه به فعالیتها
- بیقراری
- زیاد خوابیدن یا کم خوابی
- صحبت از مرگ یا خودکشی
با توجه به سالهای پرتلاطم نوجوانی، گاهی چنین علائمی نادیده گرفته میشوند تا زمانی که متأسفانه اتفاقی جدی رخ دهد، مانند اقدام به خودکشی یا انجام رفتارهای پرخطر.
دلایل افسردگی نوجوانان
عوامل متعددی میتواند در بروز افسردگی در نوجوانان نقش داشته باشد، از جمله:
- بر هم خوردن تعادل بیوشیمیایی در نتیجۀ بلوغ
- زورگویی و قلدری در مدرسه
- سوء استفاده در دوران کودکی
- ترومای دوران کودکی
- استعداد ژنتیکی برای افسردگی
- سطح بالای استرس
خیلی اوقات نوجوان میتواند خودش به روشن کردن آنچه که احتمالاً در افسردگیاش نقش داشته کمک کند. حتی اگر واقعاً نداند که دلیل افسردگیاش چیست، صحبت کردن با او به باز نگه داشتن راههای ارتباطی برای درمان افسردگی کمک میکند.
چه زمانی باید در مورد افسردگی نوجوانان از متخصص کمک بگیریم؟
دریافت کمک ار شناخت علائم افسردگی و درک برخی از علل بالقوۀ این وضعیت سلامت روان آغاز میشود. گام بعدی این است که بدانید چه زمانی باید به دنبال کمک باشید و با چه کسی تماس بگیرید.
در صورت مشکوک شدن به افسردگی نوجوانان، درخواست کمک بسیار مهم است زیرا افسردگی در نوجوانان معمولاً به خودی خود از بین نمیرود. این وضعیت سلامت روان در صورت درمان نشدن میتواند چندین ماه ادامه داشته باشد و ممکن است باعث شود نوجوان برخی از نقاط عطف رشد خود را از دست بدهد.
افسردگی درمان نشدۀ نوجوانان همچنین ممکن است منجر به مسائل جدی دیگری مانند مصرف مواد مخدر و روان گردان، مشکلات رفتاری و حتی مشکلات جدی سلامتی جسمانی شود.
حرف آخر
افسردگی نوجوانان دلایل مختلفی دارد و اغلب به شکل انزواطلبی، مشکل در خواب و تغییر در اشتها ظاهر میشود. کمک گرفتن در صورت مشکوک بودن به افسردگی بسیار مهم است، زیرا اگر درمان نشود، می تواند منجر به مشکلات دیگری شود. غیر از افسردگی هر گونه تغییرات خلقی طولانی مدت در نوجوانان باید خیلی سریع شناخته و درمان شود. پس اگر هر گونه تغییر محسوسی در خلق و خو، رفتار یا شخصیت نوجوان خود مشاهده کردید حتماً از یک پزشک، روان درمانگر، روانشناس یا مشاور سلامت کمک بگیرید.
راههای ارتباطی با مرکز روانشناسی و مشاوره دیگرگون
راههای تماس با دکتر مهدی علی محمدی
اورژانس اجتماعی ۱۲۳
خط ۴۰۳۰
و
شمارۀ ۱۵۷۰ مشاورۀ رایگان برای دانشآموزان