اگر شیوۀ درمانی تراپیست را نپسندیدیم میتوانیم تغییرش دهیم؟
در کل، باید متوجه باشیم که رواندرمانی جلسۀ ناراحتکنندهای است و معمولاً ما را معذب میکند، مخصوصاً اگر در خانواده یا فرهنگی رشد کرده باشید که در آن برچسبهای زیادی روی سلامت و درمان روان وجود داشته باشد. پیشنهاد ما این است که به رواندرمانگر خود سه تا شش جلسه فرصت دهید. و اگر بعد از این جلسات، احساس کردید که پیش نمیروید، معذبید، دارید قضاوت میشود یا حس میکنید که رواندرمانگر در مورد مشکل شما دانش و تخصص کافی ندارد، رواندرمانگر خود را عوض کنید.
موضوع مهم دیگری که باید حواستان به آن باشد این است که ببینید آیا رواندرمانگر بهترین را برایتان میخواهد یا نه. شما را در همان موقعیت واقعی که هستید میبیند؟ یا دارد اهداف خودش و چیزی که دوست دارد اتفاق بیفتد را به شما تحمیل میکند. آیا همۀ مسئولیتها را به عهدۀ شما میگذارد یا همۀ تلاشش را میکند که آسیبی به خودتان نرسانید؟ موضوع دیگری که باید حواستان باشد: آیا احساسات شما را به رسمیت میشناسد؟ کاملاً به حرفهایتان گوش میدهد؟ به درستی با شما ارتباط برقرار میکند؟ و آیا با حفظ احترام شما را به چالش میکشد؟
یکی از مهمترین مسائل در شناخت درمانگر این است که رواندرمانگر از شما حمایت کند، با شما همدلی داشته باشد و به مشکلاتتان رسیدگی کند در حالی که درمانتان نمیکند و قصد اصلاحتان را ندارد؛ چون این بر عهدۀ شماست. درمانگر وظیفه دارد که ابزارهایی را در اختیارتان قرار دهد تا خودتان این کار را انجام دهید.
پس رواندرمانی قرار نیست خودکار همه چیز را درست کند و این بخش سخت ماجراست. اینکه فکر کنیم درمان جواب نمیدهد و ما خوب نمیشویم. میل به درمان و کمک به خودتان باید از درون شما بیاید. چیزهای دیگری که برای تشخیص یک رواندرمانی مناسب به آن نیاز دارید: درمانگر خوب در درمان عجله نمیکند و باعث نمیشود حس کنید باید سریعتر از اتاق بیرون بروید؛ توقعات واقعبینانهای از درمان دارد؛ به هویت شما احترام میگذارد؛ با او احساس راحتی میکنید با اینکه میدانید تشویش و اضطراب زیادی در این موقعیت آسیبپذیرتان وجود دارد ولی به مرور، راحتی و اعتماد بینتان شکل میگیرد.
همچنین در روند رواندرمانی به درمانگری نیاز داریم که مرزهای مناسب و انعطافپذیری با ما داشته باشد. این مرزها با اینکه واقعی و مشخص هستند اما قرار نیست خیلی خشک و غیرقابل تغییر باشند. موضوع مهم دیگر این است که درمانگر با وجود دانش و مهارت زیاد نباید طوری با شما رفتار کند که حس کنید از شما برتر است.
حتماً به این موارد توجه داشته باشید اما به احساسات خود نیز اعتماد کنید و اگر از جلسۀ روان درمانی حس ناخوشایندی داشتید، آن را ترک کنید.
این مطلب از سایت CU Anschutz Medical Campus انتخاب و ترجمه شده است.
مترجم: پرستو مسگریان